Nemcsak húsvétkor szoktam kalácsot sütni. Sokfélét kipróbáltam már (édeset, sósat, csokisat, vajasat, hokkaidot, fonottat, stb), de eddig csokoládéval még nem párosítottam.
Három évvel ezelőtt a Stahl magazin tavaszi számában találtam egy nagyon jó kalács alapreceptet. Bevált, most azonban a vizet tejre cseréltem és a fehér csokival, mazsolával, vaníliával igazi édesség lett.
Hozzávalók:
- 65 dkg finomliszt
- 2,75 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 5 dkg porcukor
- 0,5 tk. só
- 1 db tojás
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2 maroknyi mazsola
- tetejére: 1 tojás, 10 dkg fehér csokoládé, pici olaj
Elkészítés:
Szobahőmérsékletű alapanyagokat használok. Egy kevés langyos tejben feloldom a kockacukrot, beleteszem az elmorzsolt élesztőt és lefedve várom, hogy felfusson. Egy tálban összekeverem a lisztet, a porcukrot, a sót és a vaníliamagokat. A felfuttatott élesztőhöz adom a tojást és elkeverem, majd hozzáadom a lisztes keverékhez a többi langyos tejjel együtt. Elindítom a robotgépet és addig hagyom dolgozni a dagasztókart, amíg a tészta összeáll, majd hozzáadom a mazsolát és végül az olvasztott vajat. Akkor jó, ha a tészta már elválik a tál falától.
Egy üvegtálat vékonyan megszórok liszttel és ebbe teszem a kalácstésztát. Letakarva, huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztem.
A megkelt tésztát négy részre osztom és kb. 25-30 cm-es "szálakat" sodrok belőle. Négyes fonással összefonom és ráhelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Az elkevert tojással megkenem a tetejét, így pihen még 30 percet. A sütőt ezalatt 180 fokra melegítem.
Kelesztés után ismét megkenem a tojással és 30-35 perc alatt megsütöm, majd rácson kihűtöm.
A fehér csokoládét pici olaj társaságában gőz felett megolvasztom és - egy villa segítségével - a kihűlt kalács tetejére csurgatom.