Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Fonott kalács fehér csokoládéval

2015. április 26. - Álom.Íz.Világ.

Nemcsak húsvétkor szoktam kalácsot sütni. Sokfélét kipróbáltam már (édeset, sósat, csokisat, vajasat, hokkaidot, fonottat, stb), de eddig csokoládéval még nem párosítottam.

Három évvel ezelőtt a Stahl magazin tavaszi számában találtam egy nagyon jó kalács alapreceptet. Bevált, most azonban a vizet tejre cseréltem és a fehér csokival, mazsolával, vaníliával igazi édesség lett.

 

DSC_0444

 

Hozzávalók:

  • 65 dkg finomliszt
  • 2,75 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kockacukor
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 tk. só
  • 1 db tojás
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 2 maroknyi mazsola
  • tetejére: 1 tojás, 10 dkg fehér csokoládé, pici olaj

 

DSC_0436

Elkészítés:

Szobahőmérsékletű alapanyagokat használok. Egy kevés langyos tejben feloldom a kockacukrot, beleteszem az elmorzsolt élesztőt és lefedve várom, hogy felfusson. Egy tálban összekeverem a lisztet, a porcukrot, a sót és a vaníliamagokat. A felfuttatott élesztőhöz adom a tojást és elkeverem, majd hozzáadom a lisztes keverékhez a többi langyos tejjel együtt. Elindítom a robotgépet és addig hagyom dolgozni a dagasztókart, amíg a tészta összeáll, majd hozzáadom a mazsolát és végül az olvasztott vajat. Akkor jó, ha a tészta már elválik a tál falától. 

Egy üvegtálat vékonyan megszórok liszttel és ebbe teszem a kalácstésztát. Letakarva, huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztem.

A megkelt tésztát négy részre osztom és kb. 25-30 cm-es "szálakat" sodrok belőle. Négyes fonással összefonom és ráhelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Az elkevert tojással megkenem a tetejét, így pihen még 30 percet. A sütőt ezalatt 180 fokra melegítem.

Kelesztés után ismét megkenem a tojással és 30-35 perc alatt megsütöm, majd rácson kihűtöm.

A fehér csokoládét pici olaj társaságában gőz felett megolvasztom és - egy villa segítségével - a kihűlt kalács tetejére csurgatom.

 

DSC_0433

 DSC_0468

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6816347742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása