Készítettem már szülinapra, iskolai és családi rendezvényre, ezúttal a kolléganőm búcsúztatója volt az apropó.
Hozzávalók:
- 21 dkg liszt
- 4 dkg holland kakaópor
- 2 tk. sütőpor
- 0,5 tk. szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,8 dl olvasztott vaj
- 2,5 dl joghurt
Elkészítés:
A sütőt 160 fokra melegítem, légkeverésen. Egy tálban összekeverem a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy másik tálban felverem a tojást, hozzákeverem a kétféle cukrot, a joghurtot és az olvasztott vajat, végül hozzáadom a lisztes keveréket. A muffinsütő mélyedéseibe papírkapszlikat helyezek, majd belekanalazom a tésztát úgy, hogy kb. félig (nagyobb sütő esetén háromnegyedig) legyen. 20-25 percig sütöm, 5 percig pihentetem, majd rácsra szedem, hogy kihűljön.
Ebből a mennyiségből 16 db lesz.
Krém
Hozzávalók:
- 1,5 dl habtejszín (30%-os)
- 15 dkg cukor
- 7,5 dkg holland kakaópor (minimum 16 %-os)
- 21 dkg vaj
Elkészítés:
A tejszínt a cukorral felforralom, majd hozzáadom a kakaót. A még meleg krémhez hozzáadok 7 dkg vajat. Hagyom kihűlni. A maradék vajat habosra keverem, hozzáteszem a kakaós keveréket és simára dolgozom. Beteszem a hűtőbe, hogy könnyebben tudjak vele dolgozni a díszítésnél.
Nyomózsákba töltöm a krémet és tetszés szerint díszítem a süteményeket, majd a tetejére cukorgyöngyöt szórok. Egy-kettőnek a tetejére még csokidarab is jutott.