Ma reggel a piacon is tapasztaltam, hogy tavaszodik...
Sok-sok friss alapanyagot szereztem be és nagy örömömre a piacon már jelen van a medvehagyma is, amit a tavasz első hírnökének neveznek.
Sokféleképpen felhasználható, én ma spagettivel, olívaolajjal és feta sajttal párosítottam.
Hozzávalók:
- 25 dkg spagetti
- 1 csokor medvehagyma (szár nélkül kb. 5 dkg)
- 4 ek. olívaolaj
- 1 maréknyi napraforgómag
- só
- bors
- 8 dkg fetasajt
Elkészítés:
Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát (én egy pici olajat is szoktam tenni a vízbe, hogy ne ragadjon össze).
Amíg a tészta fő, elkészítjük a medvehagymás krémet. A medvehagyma fehér szárát levágjuk, majd a leveleket alaposan megmossuk. Aprítógépbe tesszük, hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, megsózzuk, megborsozzuk és hozzátesszük a megpirított napraforgómag nagy részét is (keveset hagyjunk a tetejére).
Összeaprítjuk. Ha nem lesz krémes az állaga, akkor a turmix segíthet (nekem segített). Ha ilyenkor megkóstoljuk, igencsak erős (csípős) ízt érzünk, gyerekeknek például nem tudnám így odaadni, mert felkiáltanának, hogy "Anya, ez csííííp!"
Ezért a medvehagymás krémet áttesszük egy teflonserpenyőbe és a leszűrt tésztával jól összeforgatjuk, átmelegítjük. Akkor kész, amikor úgy érezzük, hogy már kellően elveszítette vad csípősségét.
A tetejére feta sajtot morzsolunk és megszórjuk pirított napraforgómaggal.
Aki eddig nem kóstolta a medvehagymát, bátran tegye meg! Rengeteg pozitív élettani hatása ismert, többek között tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért.