Gyermekkoromban anyukám gyakran készített túrógombócot. Nagyon finom volt, de valahogy nem volt a kedvencem. Megettem, de nem rajongtam érte. Felnőtt voltam már, amikor megszerettem. Egyébként nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de én egy csomó mindent felnőtt koromban szerettem meg.
A gyerekeim imádják, a hétvégén olyan nagy sikert aratott, hogy a fiam csak annyi mondott ebéd után: "Anya, ez mennyei!" :)
Hozzávalók:
kb. 16 gombóchoz
- 50 dkg házi, krémes tehéntúró
- 2 dl búzadara
- 4 tojás
- csipetnyi só
- tálaláshoz:
- 2-3 evőkanál olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 4 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál görög joghurt
- 3-4 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A krémes állagú túrót, a tojásokat, a csipetnyi sót egy habverővel simára keverem, végül hozzáadom a búzadarát és alaposan összevegyítem. Olyan a végső formája, mint egy túrókrém. Folpackkal letakarom és a hűtőben minimum 2 órát pihentetem.
Amíg a túrógombóc pihen, elkészítem a morzsát. Ehhez megmelegítem az olajat és megpirítom rajta a zsemlemorzsát. Az öntethez egy mély tálkában összekeverem a tejfölt, a joghurtot és a porcukrot.
Forrásban lévő, sós vízbe teszem a vizes kézzel, egy pingponglabdánál picit nagyobb méretűre megformázott gombócokat. 10-12 perc alatt készre főzöm azokat úgy, hogy a főzési idő lejárta előtt veszek ki a vízből egy-egy gombócot és kettévágom. Ha még folyós a közepe, visszadobom a vízbe.
Szűrőlapáttal kiszedem és melegen tálalom. A tányérra először a gombóc kerül, majd megszórom a pirított morzsával, végül pedig rálocsolom a cukros, joghurtos tejfölt.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.